روش‌ها و اصول عکاسی از غذا با موبایل

0

عکاسی از غذا یکی از رشته‌های تخصصی عکاسی است. رشته عکاسی یکی از هنرهایی است که به وسیله آن می‌توان به ثبت لحظات پرداخت. این هنر به شاخه‌‌‌های گوناگونی مانند عکاسی چهره، مستند، عکاسی معماری، مد و تبلیغات، سینما و تئاتر و … تقسیم می‌‌‌شود. یکی از بخش‌‌‌های رشته عکاسی که جذابیت بسیاری دارد، عکاسی از غذا است.

عکاسی از غذا

در رشته عکاسی از غذا پس از پخت (تهیه غذا) و تزئینات آن به شکلی کاملاً تخصصی و حرفه‌‌‌ای از غذا عکس می‌‌‌گیرند. این امر امروزه یکی از راه‌‌‌های کسب درآمد برای عکاسان به شمار می‌‌‌رود که عموماً برای مجلات آشپزی و یا شبکه‌‌‌های اجتماعی از این عکس‌‌‌ها استفاده می‌‌‌کنند. در این مقاله ابتدا به تعریف برخی از اصطلاحات رایج در عکاسی می‌‌‌پردازیم و پس از اشاره به ابزار موردنیاز برای عکاسی از غذا، اصول و نکات عکاسی از غذا را بیان خواهیم کرد.

 

اصطلاحات عکاسی

در هنر عکاسی، اصطلاحات و کلمات رایجی وجود دارد. دانستن این اصطلاحات علاوه بر بالا بردن اطلاعات عمومی، استفاده صحیح از دوربین، ثبت عکس‌‌‌هایی با کیفیت و زیبا را به دنبال خواهد داشت. در زیر به بررسی اجمالی چند نمونه از این اصطلاحات می‌‌‌پردازیم.

نوردهی در عکاسی از غذا

این اصطلاح به معنی نوری است که در عکس یا فیلم وجود دارد. این نور به صورت دستی (مصنوعی) و یا طبیعی به تصویر اعمال می‌گردد. اگر نوردهی به‌طور مناسب در عکس اعمال شود، می‌‌‌توان عکس‌‌‌هایی با کیفیت بالا و زیبا ثبت کرد. القای نور به تصویر به وسیله دریچه دیافراگم (Diaphragm)، حساسیت لنز دوربین (ISO) و سرعت شاتر (Shutter Speed) تنظیم می‌‌‌گردد، به‌نحوی‌که افزایش حساسیت لنز، بالا بردن سرعت شاتر و گشودن دریچه دیافراگم سبب خلق عکس‌‌‌های روشن‌‌‌تر خواهد شد.

 

حساسیت لنز دوربین International Standards Organization

یکی از بخش‌‌‌هایی که میزان نوردهی به عکس را تنظیم می‌‌‌کند، حساسیت لنز دوربین است که به میزان نور موجود در محیط حساس است در عکاسی از غذا نیز تاقیر دارد. این بخش را می‌‌‌توان به‌راحتی در قسمت تنظیمات دوربین‌‌‌های دیجیتال تنظیم کرد. به هر میزانی که عدد ISO بیشتر باشد تصویر دارای دقت بالاتری خواهد بود و با کاهش این عدد تصویری با جزئیات کمتر خواهیم داشت. به‌طور مثال در فضاهای تاریک می‌‌‌توان با افزایش حساسیت لنز دوربین، میزان نوردهی به عکس را بالا برد اما این عمل سبب ایجاد نویز در عکس می‌‌‌شود.

عکاسی از غذا

دیافراگم (Diaphragm) و ضریب F

به دریچه‌‌‌ای که در هنگام ثبت عکس، باز و بسته‌شده و نور از آن عبور می‌‌‌کند، دریچه دیافراگم می‌‌‌گویند. هر میزانی که این دریچه بازتر باشد، نور بیشتری به عکس داده می‌‌‌شود. ضریب F به‌اندازه باز یا بسته بودن دیافراگم اطلاق می‌‌‌گردد که بیشتر بودن آن‌‌‌ نشانگر تنگ‌‌‌تر بودن دریچه دیافراگم است. به دلیل اینکه کیفیت نور در عکس بسیار مهم است، باید از ضریب F مناسبی به‌منظور رسیدن به نتیجه‌‌‌ای مطلوب بهره برد.

شاید براتون جالب باشه:
خانه مدرس، موزه ای زیبا در تهران

 

فوکوس (Focus)

فوکوس در لغت به معنی تمرکز و توجه است و در هنر عکاسی به عمل تمرکز به یک سوژه را فوکوس می‌‌‌گویند. فوکوس بر یک سوژه، واضح شدن آن را به دنبال دارد و همچنین بخش‌‌‌هایی که فوکوس نیست تار خواهند بود. در دوربین‌‌‌های دیجیتال تنظیمات این بخش هم به‌صورت دستی و هم اتوماتیک انجام می‌‌‌گیرد. اگر فوکوس دوربین در حالت اتوماتیک باشد، دوربین به‌صورت خودکار بر روی یک سوژه تمرکز می‌‌‌کند. فوکوس خودکار در عین سادگی دارای معایبی نیز هست که از آن‌‌‌ها می‌‌‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱ – سخت بودن عمل فوکوس بر روی چندین سوژه که در فواصل متفاوتی قرار دارند.

۲ – دشواری در فوکوس بر روی اجسام (سوژه‌‌‌های) متحرک.

 

سرعت شاتر (Shutter Speed)

یکی دیگر از مواردی که بر نوردهی به تصویر تأثیر می‌‌‌گذارد، سرعت شاتر است. سرعت شاتر بر حسب ثانیه تنظیم می‌‌‌شود و با افزایش آن، پرده شاتر برای ورود نور، مدت‌زمان بیشتری باز خواهد ماند. کاهش بیش‌ازحد سرعت شاتر (افزایش زمان باز بودن پرده شاتر) به‌اصطلاح باعث سوختن (روشنی بیش‌ازحد) عکس می‌‌‌شود. یکی از نکاتی که در هنگام ثبت تصویر با سرعت شاتر پایین باید رعایت شود، عدم لرزش دست است؛ زیرا لرزش دست در این زمان، تاری عکس را به دنبال خواهد داشت. راهکاری که در این مواقع توصیه می‌‌‌گردد، استفاده از سه‌پایه (پایه) برای دوربین است.

عکاسی از غذا با موبایل

ابزار مورد نیاز برای عکاسی از غذا

 ابزار‌‌‌هایی وجود دارند که می‌‌‌توان به کمک آن‌‌‌ها عکس‌‌‌های با کیفیت و زیبایی ثبت کرد. در زیر به بیان برخی از این وسایل می‌‌‌پردازیم.

 

دوربین‌‌‌های DSLR

این دوربین‌‌‌ها که توسط عکاسان حرفه‌‌‌ای مورد استفاده قرار می‌‌‌گیرند، از ویژگی‌‌‌هایی همچون لنزهایی دارای با تنظیم دستی، برخوردار هستند. به کمک دوربین‌‌‌های DSLR می‌‌‌توان کیفیت و نور تصاویر، فوکوس بر یک سوژه و سایر تنظیمات را به‌صورت دستی انجام داد. دوربین‌‌‌های DSLR بسیار حرفه‌‌‌ای بوده و بیشتر برای عکس‌‌‌برداری حرفه‌‌‌ای استفاده می‌‌‌شود.

 عکاسی از غذا با نور

 

لنز ماکرو (Macro Lens)

همان‌طور که از نام این لنزها پیدا است، از آن‌‌‌ها به‌منظور عکاسی ماکرو (عکاسی نزدیک از گل و گیاه، حشرات و سایر سوژه‌‌‌های کوچک) استفاده می‌‌‌شود. این لنزها بسیار دقیق بوده و می‌‌‌توانند عکس‌‌‌هایی با کیفیت بسیار بالا ارائه دهند. به دلیل برخورداری از امکانات فراوان نسبت به لنز‌‌‌های معمولی، از قیمت بالاتری نیز نسبت به لنز‌‌‌های معمولی برخوردارند. این لنزها را می‌‌‌توان به‌راحتی به روی دوربین‌‌‌های DSLR نصب کرد و عکس‌‌‌هایی با کیفیت و در مقیاس بزرگ از حشرات کوچکی که به‌راحتی با چشم قابل‌دیدن نیستند، تهیه کرد.

شاید براتون جالب باشه:
چه سنی برای آموزش ساز به کودک مناسب است؟

نکته قابل‌توجه این است که می‌‌‌توان به کمک گوشی‌‌‌های هوشمند امروزی و ایجاد تغییراتی در تنظیمات آن‌‌‌ها، عکس‌‌‌هایی مناسب و با کیفیتی از غذا تهیه کرد؛ اما هیچ‌گاه نمی‌‌‌توان از آن‌‌‌ها انتظار داشت تا عکسی برابر با کیفیت دوربین‌‌‌های حرفه‌‌‌ای ثبت کنند.

اصول عکاسی از غذاها

برای رسیدن به نتیجه‌‌‌ای مطلوب در عکاسی از غذا، می‌‌‌بایست اصولی را رعایت کرد که در زیر به آن‌‌‌ها اشاره می‌‌‌کنیم.

نورپردازی در عکاسی از غذا

نورپردازی مناسب

نورپردازی یکی از بخش‌‌‌های مهم عکاسی است به‌نحوی‌که اگر آن را به‌درستی انجام دهیم، می‌‌‌توانیم تصاویر زیبا و کم‌‌‌نظیری را ثبت کنیم. در شکل زیر سه روش نوردهی به غذا را نشان خواهیم داد.

برای عکاسی از غذا بهتر است از پهلوها و یا پشت غذا نورپردازی کنیم، زیرا نورپردازی از جلو بافت غذا را به‌درستی نشان نمی‌‌‌دهد. استفاده از یک منبع نور بزرگ بر دید بهتر غذا تأثیر می‌‌‌گذارد. در زیر چند نمونه از نورپردازی‌‌‌های مناسب برای عکاسی از غذا را مشاهده می‌‌‌کنید.

 

 تزیین غذا

برای به جلوه در آوردن غذا، باید آن را با حوصله فراوان و به شکل‌‌‌های زیبا و تزیین کرد. در زیر به بیان ویژگی‌‌‌های تزیین مناسب غذا به‌منظور عکس گرفتن از آن خواهیم پرداخت.

۱ – نباید تکه‌‌‌های غذا در اطراف آن وجود داشته باشند، زیرا این امر نشان‌دهنده به‌هم‌ریختگی و بی‌‌‌نظمی است.

۲ – برای عکاسی از غذاهای منجمد یا داغ بهتر است در همان لحظه‌‌‌های ابتدایی از آن‌‌‌ها عکس گرفت.

۳ – به‌منظور ثبت عکس از یک خوراکی مانند کیک، باید دقت کرد که تمام بخش‌‌‌های آن به‌درستی قرار گرفته باشند.

۴ – تزئینات کمک بسیاری به زیباسازی غذا می‌‌‌کند، به‌طور مثال تصویر یک بستنی که دارای تزئینات و جزئیات بسیار است از تصویر یک بستنی ساده جذاب‌‌‌تر خواهد بود.

پس زمینه عکاسی از غذا

پس‌زمینه جذاب

غذا به‌طورمعمول در وسط کادر عکس قرار می‌‌‌گیرد و اطراف آن را پس‌زمینه تشکیل می‌‌‌دهد. هرچقدر این پس‌زمینه زیبا و درعین‌حال با غذا هماهنگی داشته باشد، عکس ثبت‌شده بسیار جذاب‌‌‌تر و زیباتر خواهد بود. به‌طور مثال می‌‌‌توان برای عکاسی از یک غذایی که در وعده صبحانه مصرف می‌‌‌شود، آن را در میز غذاخوری درون آشپزخانه قرار داد.

شاید براتون جالب باشه:
موزه موسیقی تهران

 

انتخاب زاویه جذاب برای عکاسی

یکی دیگر از بخش‌‌‌هایی که در عکاسی از غذا اهمیت بسیاری دارد، ثبت عکس از زاویه مناسبی از غذا است. باید در عکاسی از غذا زاویه‌‌‌ای انتخاب شود که افراد در هنگام غذا خوردن کمتر از آن زاویه به غذا نگاه می‌‌‌کنند.

 عکاسی از غذا

نزدیک شدن به سوژه (غذا)

در برخی از موارد عکس‌‌‌های کادر بسته (Close up) بسیار زیباتر از عکس‌‌‌هایی است که از فاصله دورتر گرفته می‌‌‌شوند. با ثبت عکس‌‌‌های کادر بسته از غذا می‌‌‌توان جزئیات غذا را نیز به نمایش در آورد که این امر به جذابیت عکس می‌‌‌افزاید.

 

آموزش عکاسی از غذاها

همان‌طور که در بخش‌‌‌‌‌‌های قبل به آن اشاره کردیم برای اینکه بتوان عکس‌‌‌های مناسب و با کیفیتی از غذا ثبت کرد، به دوربین حرفه‌‌‌ای و مناسبی مانند دوربین‌‌‌های DSLR نیاز خواهیم داشت. در زیر به تنظیمات این دوربین‌‌‌ها برای ثبت تصویری جذاب از غذا می‌‌‌پردازیم.

روشن نکردن فلاش دوربین

فلاش دوربین، در هنگام عکس گرفتن نور را از جلو به عکس اعمال می‌‌‌کند و باعث تاری عکس و از بین بردن بافت غذا می‌‌‌گردد.

به همین منظور بهتر است که از منبع نور طبیعی استفاده کرد.

عکاسی از غذای آماده

استفاده ضریب F با مقدار کوچک‌‌‌تر

هر چه عدد ضریب F کوچک‌تر باشد، فوکوس بیشتری بر روی سوژه انجام می‌‌‌شود و همین امر زیباسازی عکس را به دنبال دارد. همان‌طور که در عکس زیر مشاهده می‌‌‌کنید، تصویری که ضریب F آن برابر ۱،۸ است از عکسی با ضریب F/20 بسیار جذاب‌‌‌تر به نظر می‌‌‌رسد.

 

عکس گرفتن از غذا با ISO پایین

زمانی که می‌‌‌خواهید از محیط‌‌‌های دارای نور مناسب عکس بگیرید، بهتر است مقدار حساسیت لنز دوربین را کاهش دهید. بالا بردن مقدار ISO در مکان‌‌‌هایی با نور مناسب سبب ایجاد نویز در عکس می‌‌‌شود. این نویز‌‌‌ها دانه‌‌‌های رنگی هستند که به‌صورت ناخواسته در عکس به وجود می‌‌‌آیند.

عکاسی از غذا با زاویه

عکاسی از غذا

عکاسی از غذا به‌منظور تبلیغات، درآمدزایی و آشنایی افراد با غذا صورت می‌‌‌گیرد. افراد با حضور در رستوران‌‌‌ها و تماشای منوی آن‌‌‌ها، می‌‌‌توانند عکس‌‌‌های غذا را نیز ببینند که این امر سبب افزایش اشتهای آن‌‌‌ها خواهد شد. علاوه بر این، زمانی که با نام غذا آشنا نیستند، می‌‌‌توانند مواد به کار رفته در غذا را مشاهده کرده و غذای باب میل خود را انتخاب کنند. رستوران‌‌‌ها نیز با انتشار عکس‌‌‌هایی از غذاهای خود در شبکه‌‌‌های اجتماعی و یا مجلات، به جذب مشتری و بالا بردن فروش خود می‌‌‌پردازند.

اشتراک گذاری

درباره نویسنده

یک پاسخ قرار دهید