لباس عروس در جهان طرح و رنگ متفاوتی دارد. جشن عروسی یکی از بهترین لحظاتی است که در زندگی هر شخص رقم میهاخورد. بسیاری از عروس و دامادها تلاش میهاکنند با برگزاری هر چه بهتر این مراسم، خاطرههای خوش و به یادماندنی هم برای خود و هم برای مهمانان بر جای بگذارند. چنین جشنهایی معمولاً بر طبق رسم و سنتهای خاص هر منطقه انجام میپذیرد.
علاوه بر تمام جنبههایی که تحت تأثیر سنتها قرار میگیرند، لباس خوردار بوده است. شاید باورش مشکل باشد ولی لباس عروس در طول تاریخ با اهداف خاص و متناسب با شرایط حاکم بر جامعه طراحی و انتخاب میهاشد. در دورههای مختلف و بر اساس عوامل متفاوت، رنگ و طرح لباس عروس تغییر کرد.
اما پس از مقطعی لباس سفید تقریباً در اکثر نقاط جهان رایج شد که استفاده از این رنگ برای لباس عروس تا به امروز استمرار داشته است. در این مقاله با اشاره به تغییرات رنگ لباس عروس در طول تاریخ، نوع و رنگ لباس عروس در برخی از کشورهای جهان را مورد بررسی قرار میدهیم.
تاریخچه رنگ لباس عروس
نوع پوشش عروس و توجه به مدل و رنگ لباسی که بر تن میکند، قدمتی بس طولانی دارد. به روایت مورخان، از قرونوسطی طرح و رنگ لباس عروس برای خانوادهها از اهمیت زیادی برخوردار بود. در آن زمان ازدواج، علاوه بر پیوند بین دو نفر، گاهی اوقات بهمنظور همبستگی و تجارت و همکاری میان دو کشور صورت میگرفت. در واقع به علت جایگاه ازدواج سلطنتی در جامعه آن دوران و تأثیر آن بر روابط سیاسی، تجاری و … انتخاب لباس عروس نیز با دقت خاصی همراه بود.
لباس عروس تنها برای یک شب و یک جشن کاربرد نداشت بله آنها بر این عقیده بودند که لباسی که عروس بر تن میکند هم معرف شخصیت او است و هم میتواند نشاندهنده خانواده و اعتبار، موقعیت اجتماعی و حیثیت کشورش باشد. به همین منظور برای عروس لباسی از پارچههای گرانبها نظیر حریر، مخمل، اطلس، ابریشم و … با تزئینات طلا و نقره تهیه میکردند.
خانوادههای ثروتمند در طراحی این لباسها از رنگهای مجلل و باشکوه آن دوره مانند قرمز، مشکی و ارغوانی بهره میبردند. اما ازدواج ملکه ویکتوریا در بریتانیا (سال ۱۸۴۰ میلادی) با برگزاری مراسم متفاوتی همراه بود و او با پوشیدن لباس عروس سفید تحولی در این زمینه به وجود آورد. این موضوع از این جهت مهم جلوه میکند که رنگ سفید در آن زمان معمولاً در مراسم سوگواری سلطنتی مورد استفاده قرار میگرفت ولی انتخاب این رنگ توسط ملکه ویکتوریا، توجه بسیاری از نوعروسها را به سوی رنگ سفید جلب کرد.
لباس عروس تحت تأثیر وقایع تاریخی
اگرچه در طول تاریخ و با وقوع حوادث گوناگونی نظیر جنگهاهای جهانی، مدل و رنگ لباس عروس نیز تحت تأثیر عواقب ناشی از این جنگها قرار گرفت اما همچنان رنگ سفید به عنوان رنگ غالب و پر طرفدار شناخته میشد و نمادی از پاکی و خلوص و همچنین شکوه و جلال بود. امروزه نیز لباس عروس در طرحها و رنگهای مختلفی دوخته میشود و بسته به شرایط اقلیمی و سنتهای گوناگون و عوامل دیگر، جنس، رنگ و مدل آن متفاوت است. با این وجود رنگ سفید هنوز هم انتخاب اول بیشتر عروسها محسوب میشود.
تاریخچه لباس عروس در ایران
کشور ایران به دلیل اینکه قبایل و قومیتهای مختلفی را در خود جای داده، در هر منطقه از آن، باورها و سنتهای خاصی حاکم است. همواره در دورههای تاریخی مختلف هر قوم یا قبیله بر اساس رسوم خود رنگ و طرح متنوعی را برای لباس عروس انتخاب میکرد. در منابع تاریخی به طور دقیق ذکر نشده که در هر دوره لباس عروس چه تغییراتی به خود دیده است ولی اینگونه روایت کردهاند که در دوران هخامنشیان بسته به طبقه اجتماعی، رنگ لباس عروس متفاوت بوده و یا مثلاً ترکمنها از رنگ قرمز و زرتشتیان از رنگ سبز استفاده میکردند. لباس عروس به شکل و رنگ امروزی، از اروپا به ایران وارد شده است. ابتدا درباریان در مراسم عروسی خود از لباسهایی به سبک غربی بهره بردند و به تدریج این امر در میان مردم نیز رواج یافت.
رنگ و طرح لباس عروس در جهان
با اینکه رنگ سفید در بیشتر نقاط جهان بهعنوان رنگ اصلی لباس عروس شناخته میهاشود اما کشورهایی وجود دارند که با توجه به فرهنگ و رسوم خود، طرح و رنگ خاصی برای لباس عروس در نظر میهاگیرند. از آسیا گرفته تا بسیاری از کشورهای اروپایی و آفریقایی و … که هر کدام به شیوههای خاص جشن خاطرهانگیز ازدواج را برگزار میکنند و انتخاب رنگ لباس عروس نیز یکی از تدارکات آنها برای مراسم عروسی است. در ادامه بهصورت موردی با رنگ و طرح لباس عروس در برخی از کشورهای جهان آشنا خواهیم شد.
لباس عروس در جهان – هندوستان
در بسیاری از جشنهای کشور هند، رنگ قرمز در بخشهای مختلف از جمله طراحی لباس به کار گرفته میهاشود. این رنگ در میان مردم هند جایگاه خاصی دارد و نمادی از شکوفایی، احساس، مهربانی، عشق و زندگی جدید به شمار میآید. در مراسم عروسی هندوستان، عروسها معمولاً لباسی قرمز یا صورتی به تن میکنند و بسیاری از مواقع حتی کفشهای آنها نیز به رنگ قرمز است.

تصویری از لباس عروس قرمز هندی
لباس عروس در جهان – نیجریه
در کشور نیجریه به علت وجود قبایل و قومهای مختلف، مراسم عروسی در هر منطقه به شکل خاصی برگزار میگردد. به عبارت بهتر بسته به فرهنگ، نژاد و مذهب رنگ لباس عروس و مدل آن نیز دستخوش تغییر میشود. البته اکثر عروسها در کشور نیجریه از رنگهای روشن برای لباس عروسی خود استفاده میکنند. در برخی مناطق این کشور نیز مرسوم است که سربندی پارچههای به نام «Gele» برای عروس تدارک میبینند که گاهی این سربند میتواند معرف موقعیت اجتماعی او باشد.

نمونهای از لباس عروس نیجریه
لباس عروس در جهان – چین
مردم چین به علت اعتقادات خاص و شاید عجیب خود رنگ قرمز را برای لباس عروس به کار میگیرند. آنها بر این باورند که رنگ قرمز ارواح شیطانی و هرگونه بدی را از زندگی عروس و داماد دور میکند و خوشبختی و موفقیت را به ارمغان میآورد. از این رو در جشنهای عروسی کشور چین، نوعروسها لباسی قرمز بر تن دارند.
لباس عروس در جهان – ژاپن
ژاپنیها برای عروسها لباس مخصوص کشور خود به نام «کیمونو» را به رنگ سفید و معمولاً مزین به نوارهای قرمز طراحی میکنند. به اعتقاد مردم ژاپن بهکارگیری رنگ سفید در لباس نوعروس، نشانهای از خوشبختی در شروع زندگی جدید است.

آرایش موی سنتی ژاپنی برای عروسی
لباس عروس در جهان – مالی
در کشور آفریقایی مالی لباس مخصوصی برای عروس در نظر میگیرند که اغلب با لباس داماد همرنگ است. رنگ سفید برای لباس عروس در مالی بیشتر از رنگهای دیگر کاربرد دارد ولی گاهی نوعروسها لباس یاسی یا بنفش نیز بر تن میکنند.

یک نمونه از لباس عروس در کشور مالی
لباس عروس در جهان – اسپانیا
رنگ لباس عروس در کشور اسپانیا برخلاف بسیاری از نقاط دیگر جهان به رنگ تیره است. در این کشور از مشکی برای طراحی لباس عروس استفاده میشود. جالب است بدانید که مردم اسپانیا معتقدند رنگ سیاه باعث دوام و پایداری عشق در بین زوج شده و عشق آنها تا زمان مرگ باقی خواهد ماند.

لباس عروس مشکی اسپانیایی
لباس عروس در جهان – آلمان
عروس و دامادهای آلمانی در جشن ازدواج خود از دو رنگ سفید و مشکی استفاده میکنند که در فرهنگ مردم آلمان بهکارگیری این رنگها نشانی از سادگی دارد. در باور آلمانیها انتخاب سفید و سیاه به این مفهوم است که عروس و داماد با پذیرش پیوند ازدواج، هرگونه فاصله طبقاتی، اجتماعی، نژادی و … را نادیده گرفته و در کنار یکدیگر زندگی خواهند کرد. معمولاً در مراسم عروسی کشور آلمان، داماد لباس مشکی و عروس لباس سفید بر تن میکند.
لباس عروس در جهان – مکزیک
عروسهای مکزیکی با توجه به منطقه زندگی و شرایط حاکم بر آن، در مراسم ازدواجشان لباس متفاوتی بر تن میکنند. معمولاً در کشور مکزیک لباس عروس به رنگ سفید بوده که با گلدوزیهای زیبا تزئین میشود. در برخی مناطق مکزیک به لباس عروس سه پارچه زرد، قرمز و آبی دوخته میشود که به عقیده آنها این رنگها در سالهای بعد برایشان لذت، پول و غذا به همراه خواهد آورد.

لباس عروس مکزیکی با طراحی زیبا
لباس عروس در جهان – مراکش
در کشور مراکش نیز رنگ و طرح لباس عروس در مناطق مختلف با یکدیگر فرق میکند. ولی در اغلب این طراحیها رنگهای زرد و سبز به کار میرود. زرد در فرهنگ مردم مراکش نمادی برای دور کردن شیطان و سبز نشانی جهت رسیدن به خوشبختی تعبیر میشود.
لباس عروس در جهان – پاکستان
لباس عروس در پاکستان پارچهای زیبا و تزئین شده به نام «Lehenga» است که به رنگهای قرمز، صورتی و بنفش پررنگ طراحی میشود. معمولاً بر روی این لباس حریری به رنگ قرمز و طلایی نیز قرار میدهند. در این کشور عروس و داماد از تاجهای مخصوصی در جشن عروسی استفاده میکنند.

تصویری از لباس سنتی پاکستانی
سایر کشورهای جهان
در مطالب بالا رنگ و مدل لباس عروس در تعدادی از کشورهای جهان بیان شد. با توجه به محبوبیت رنگ سفید در بین بیشتر مردم دنیا، این رنگ در لباس عروس اغلب کشورها به چشم میخورد. در ایتالیا، انگلستان، مالزی، اوکراین، چچن، فلسطین، قزاقستان، مجارستان، اردن و … اغلب جهت طراحی لباس عروس رنگ سفید به کار گرفته میشود. به عبارت بهتر باید گفت که در برخی از نقاط یا لباس عروس بهصورت کاملاً سفید است یا اینکه از رنگ سفید در کنار سایر رنگها استفاده میکنند.
لباس عروس در جهان
بسیاری مواقع پیش آمده که سالها از مراسم عروسی سپریشده ولی همچنان در مورد لباس خاص عروس و رنگ و طرح آن صحبت میشود. بسیاری از نوعروسها با ذوق و شوق خاصی به انتخاب لباس عروسی میپردازند و این موضوع از اهمیت بالایی در نزد آنها برخوردار است. در این مقاله خواندیم که به لباس عروسی فقط بهعنوان یک پوشش ساده در یک روز یا یک شب نگاه نمیشود بلکه گاهی همین لباس نشانه فرهنگ، موقعیت اجتماعی، شخصیت و حتی ثروت یک کشور بوده است. اگرچه هر کسی تمایل دارد تا لباسی مطابق با خواست و سلیقه خود بپوشد اما انتخاب این لباس همیشه هم منطبق بر خواسته فرد نیست و نمیتوان برخی از سنتهایی که از گذشتههای دور به یادگار مانده را نادیده گرفت.
پیشنهاد اسکای پیا برای شما:
- معرفی برخی از زیباترین مکانهای دنیا برای برگزاری مراسم ازدواج
- نکات مهم در انتخاب آرایشگاه عروس
- چرا رنگ لباس عروس سفید است؟